Články

Přečtěte si rozhovory s odborníky nejrůznějších oborů a zajímavými osobnostmi o tom, jak a podle čeho vybírali svou profesi. 

Fotograf Honza


Kdy sis uvědomil, že chceš být fotografem?

Moje cesta byla klikatá. K focení jsem se dostal přes skateboarding. Pocházím z Benátek nad Jizerou. Chtěl jsem patřit do skateboardové komunity, ale Benátky mi v tomto ohledu byly malé, a tak jsem si našel brigádu ve skateshopu v Praze, abych mohl chodit na Letnou a dívat se na skejťáky jak jezdí.

Začal jsem psát a studovat publicistiku, psal jsem články a dostal jsem se do českého skatového média, které se jmenovalo Free magazín nebo Skatetrop Viděli ve mě potenciál a tak jsem pro ně začal psát recenze, bylo mi zhruba 15let. Později jsem začal dělat reportáže ze skateboardových závodů a pak začal dělat právě rozhovory.

Byla taková zlatá éra tištěných magazínů a časopisů. Brali mě různě po světě, na skejtové závody, nebo po Evropě. Já jsem k těm závodům napsal články a pak jsem si vlastně říkal, že by k tomu bylo dobrý mít i nějaký jakoby vizuální záznam.

Načež přišla nabídka, to už mi bylo 18, abych se tady staral o skateboardový tým amerických značek. V té době jsem věděl, že v zahraničí fungují sociální sítě. Pořídil jsem si kameru, ze kterého se dal záznam přehrát do počítače a udělat z toho reklamu na web nebo sociální sítě. Později jsem začal natáčet pro evropské značky, vytvářel jsem si kontakty ve skateovém světě, ale byl jsem kameraman. 

K fotografii jsem se dostal přes kamarádku, která mi řekla, že Ambiente hledá fotografa, který bude fotit jídla. Tak jsem se dostal k focení. Tam jsem se naučil pracovat se světlem. Začal jsem fotit interiéry i zaměstnance. Jsem samouk, částečně jsem se učil z videí na YouTube.

Studoval jsi fotografii?

Nikdy jsem nestudoval fotografii. Ke všemu jsem si došel sám. Přijde mi, že vystudovaní fotografové jsou moc upjatí. Nikdy jsem nebyl zaměstnán. Moje moto je: Dělej práci, kterou miluješ, a v životě nebudeš muset pracovat.

Jaké jsou výhody a nevýhody tvé profese?

Tahám těžký batoh s vybavením, ale nevýhody nevidím. Občas může být složitější vyjít s klientem, ale s tím dokážu pracovat. Stává se mi to minimálně. Když se chce člověk zlepšovat, tak je to finančně náročnější.